Hak temelli ağlar, evrensel olarak kabul gören insan hakları norm ve standartlarına uyulmasını desteklemek üzere STK’ların birlikte hareket etmesine olanak sağlayan etkili örgütlenme biçimleridir. Türkiye’de sürdürülebilirliğini iki yıldan fazla bir süre sağlayan hak temelli ağların sayısı oldukça azdır. Bu faaliyet, hak temelli STK’ların uzmanlıklarını paylaşmaları, birlikte öğrenmeleri ve birlikte savunuculuk faaliyetleri yürütmeleri için uygun ortamın yaratılmasını hedefleyen mevcut ağların desteklenmesini ve yeni ağların oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Bu proje kapsamında “hak temelli ağlar” ibaresi, genel olarak insan haklarını ve belirli dezavantajlı/ hassas grupların haklarını aktif olarak savunan en az 3 STK tarafından kurulmuş bulunan ağları ifade etmektedir. Dezavantajlı/ hassas gruplar ibaresi kapsamına örneğin kadınlar, gençler, engelli kişiler, LGBTT bireyler, Romanlar, vb gruplar girmektedir.
KAGED tarafından devlet düzeyinde karar alma süreçlerine etkide bulunmak amacıyla ve yerel düzeyde yerel yönetim dâhil yerel aktörlerle sürdürülebilir bir ilişki kurulmasını da sağlayacak şekilde hak temelli daha önceden kurulmuş 4 ulusal ağın yanısıra 2 yerel ve 2 ulusal ağ kurulması için destek sağlanacaktır. Etkili ve sürdürülebilir bir ağ çalışması, sorun ve kapasite analizini de içeren gerçekçi bir ihtiyaç analizi temelinde yapılabilir ve bu çalışmada ağın potansiyel üyelerine diyalog olanağı sağlamalıdır. KAGED bu çalışmalarda yer alabilecek STK’larla şimdiye kadar edindiği ağ deneyimini paylaşacak ve ağ oluşturmaya ve programlamaya yönelik araçları sağlayacaktır; bununla birlikte, bir ağ oluşturulması yönündeki irade ilgili STK’lardadır.