Hak temelli ağlar, evrensel olarak kabul gören insan hakları norm ve standartlarına uyulmasını desteklemek üzere STK’ların birlikte hareket etmesine olanak sağlayan etkili örgütlenme biçimleridir. Türkiye’de sürdürülebilirliğini iki yıldan fazla bir süre sağlayan hak temelli ağların sayısı oldukça azdır. Bu faaliyet, hak temelli STK’ların uzmanlıklarını paylaşmaları, birlikte öğrenmeleri ve birlikte savunuculuk faaliyetleri yürütmeleri için uygun ortamın yaratılmasını hedefleyen mevcut ağların desteklenmesini ve yeni ağların oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Bu proje kapsamında “hak temelli ağlar” ibaresi, genel olarak insan haklarını ve belirli dezavantajlı/ hassas grupların haklarını aktif olarak savunan en az 3 STK tarafından kurulmuş bulunan ağları ifade etmektedir. Dezavantajlı/ hassas gruplar ibaresi kapsamına örneğin kadınlar, gençler, engelli kişiler, LGBTT bireyler, Romanlar, vb gruplar girmektedir.
Proje kapsamında, devlet düzeyinde karar alma süreçlerine etkide bulunmak amacıyla ve yerel düzeyde yerel yönetim dâhil yerel aktörlerle sürdürülebilir bir ilişki kurulmasını da sağlayacak şekilde hak temelli 2 yerel ve 2 ulusal ağ kurulması için destek sağlanacaktır. Etkili ve sürdürülebilir bir ağ çalışması, sorun ve kapasite analizini de içeren gerçekçi bir ihtiyaç analizi temelinde yapılabilir ve bu çalışmada ağın potansiyel üyelerine diyalog olanağı sağlamalıdır. KAGED bu çalışmalarda yer alabilecek STK’larla şimdiye kadar edindiği ağ deneyimini paylaşacak ve ağ oluşturmaya ve programlamaya yönelik araçları sağlayacaktır; bununla birlikte, bir ağ oluşturulması yönündeki irade ilgili STK’lardadır.
Bu başlık altında tanımlandığı şekliyle hak temelli 2 yerel ve 2 ulusal ağın belirlenmesi için, tartışmayı zenginleştirecek ve tematik alanların belirlenmesi sürecine katkı sağlayacak tarafların ortak katılımıyla gerçekleştirilecek çalıştay neticesinde objektif ve tüm tarafların katılımıyla seçilen tematik alanlarda ağ oluşturma süreci başlatılacaktır.
Proje kapsamında kapasite geliştirme faaliyetleriyle desteklenecek ve insan hakları göstergeleri ve sonuç odaklı stratejileri esas alan ağ çalışmaları, STK’ların tematik alanlardaki insan hakları durumunu daha iyi anlamalarını; bir referans çizgisi noktası olarak göstergeleri tanımlayarak ve kullanarak ülke genelinde insan hakları durumunu daha iyi değerlendirmelerini; bireylerin ve grupların “hak sahipleri” olarak haklarını talep etme kapasitelerini ve devlet kurumlarının “yükümlülük sahipleri” olarak insan haklarını koruma ve destekleme kapasitelerini daha iyi anlamalarını; ağların kendi programlarını geliştirme, uygulama ve izleme süreçlerine insan hakları ilkelerini gerektiği gibi dâhil etmek üzere göstergeleri tanımlamalarını ve kullanmalarını; ülkedeki insan hakları durumunun daha da iyileştirilmesini hedefleyen insan hakları programlarının etkisinin daha iyi bir şekilde belirlenmesi için göstergelerden yararlanmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda kapasite geliştirme çalışmalarının STK’ların kanıt temeli politika savunuculuğu ve izleme/ değerlendirme araçları esasında görünürlüğünü, şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini güçlendirmelerine katkıda bulunması beklenmektedir.
Proje faaliyetleri kapsamında sağlanacak teknik ve lojistik destek ağların ve ağlara üye STK’ların kendi çalışma konularında ilgili kamu yönetimi temsilcileriyle etkili ve geniş kapsamlı bir diyalog sürecine girmelerine; kendi uzmanlık alanlarında bilgi ve politika üretme kapasitelerinin güçlendirilmesine; kamunun resmi ve gayrı resmi politika yapım süreçlerini daha iyi anlamalarına; önemli gördükleri konularda daha sağlam temellerde açık bir konum ve görüş oluşturmalarına ve bu görüşleri daha iyi yaygınlaştırmalarına; çalışma sahası içerisinde koordinasyonu güçlendirerek daha sağlam bir görüş birliği oluşturmalarına; diyalogun kapsamını genişletecek bir dizi yöntem kullanarak, politikada karar alıcılarla bağlantı kurarak ve politika önerilerini paylaşmak üzere yeni olanakları yaratarak, yerel düzeyde dâhil olmak üzere, sorun alanlarını tanımlayarak ve politikada karar alıcıların dikkatini bu alanlara yönlendirerek, çalışma alanlarında faaliyet gösteren diğer örgütler arasında icracı ve aracı rolünü üstlenmelerine katkıda bulunacaktır.
Yerel düzeyde faaliyet gösteren STK’ların genel olarak lojistik destekten yararlanamadıkları ya da kolaylıkla finansman bulamadıkları dikkate alındığında; KAGED bu STK’lara toplantı olanağı ve kurumsal gelişimleri için kolaylaştırıcılık sağlamayı ve katılımcı yerel ve bölgesel örgütlerin ağ çalışmalarını desteklemeyi hedeflemektedir. Bu çerçeve çalışma programlarının oluşturulmasını ve hedeflerin belirlenmesini de içermektedir.
[mantra-multi][mantra-column width=”1/3″]
[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]
[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]
[/mantra-column] [/mantra-multi]