Proje faaliyetleri insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi alanında merkezi ve yerel yönetimlerde katılımcı demokrasi anlayışının ve mekanizmalarının güçlendirilmesini hedeflemektedir. Sivil toplum kuruluşları ve bu örgütlerin oluşturduğu ağlarla kamu yönetimi arasında bilgi, perspektif ve deneyim paylaşımı da içeren açık, saygıya dayalı, bilgi temelinde ve sürdürülebilir diyalog önceliklerin daha iyi anlaşılmasına, tanımlanmasına ve Türkiye’de yaşayan tüm insanlar için insan hakları standartlarının geliştirilmesine yönelik makul kamu politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Proje faaliyetleri, Türkiye’nin imzaladığı ve iç hukuk normu haline gelen uluslararası insan hakları sözleşmelerinde belirtilen yükümlülüklerin bütünüyle hayata geçirilmesine yönelik uygulama ve çabalara katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, STK’ların ağ ortamı içerisinde bilgiye dayalı savunuculuk çalışmaları yürütme ve uluslararası insan hakları standartları temelinde kamu yönetimi ile diyalog kurma kapasitelerinin güçlendirilmesine; hak sahiplerinin haklarından daha fazla yararlanmalarına ve karar alıcıların planlama ve programlama süreçlerine katkıda bulunacaktır. Bu katkı uluslararası standartların hayata geçirilmesine yönelik adımları daha da güçlendirecektir.
Proje kapsamında KAGED ağların her türlü diyalog ve savunuculuk çalışmalarının kolaylaştırılması görevini üstlenmiştir. KAGED ayrıca savunuculuk ve yönetimle ilgili araçları ve insan hakları etki değerlendirmesi çerçevesi hakkında teknik bilgi ve rehberlik sağlayacaktır.
Ana faaliyetler:
Faaliyet I. Hükümet düzeyinde karar alma sürecine etkide bulunmaları için STK ağlarının desteklenmesi
Bu faaliyet, hak temelli STK’ların uzmanlıklarını paylaşmaları, birlikte öğrenmeleri ve birlikte savunuculuk faaliyetleri yürütmeleri için uygun ortamın yaratılmasını hedefleyen mevcut ağların desteklenmesini ve yeni ağların oluşturulmasını amaçlamaktadır. Bu faaliyet kapsamında KAGED mevcut 4 yatay ve tematik ağa destek sağlayacak ve yerel ve ulusal düzeyde sürdürülebilir 4 yeni ağın oluşturulmasını kolaylaştıracaktır. Desteklenecek mevcut 4 ağ İnsan Hakları Ortak Platformu, Kadın Koalisyonu, Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu ve Mülteci Hakları Koordinasyonu olarak belirlenmiştir.
Faaliyet II. Devlet düzeyinde karar alma süreçlerine etkide bulunmak (savunuculuk)
Bu faaliyet, insan hakları alanında farklı tematik konularda çalışan hak temelli ağlara teknik ve lojistik destek vererek bu ağların kanıt temelli politika savunuculuğu yapma ve yerel ve ulusal düzeyde karar alıcılarla aktif diyalog kurma kapasitelerinin arttırılmasını amaçlamaktadır. Hak temelli ağlara sağlanacak teknik ve lojistik destek, bu ağların insan hakları göstergeleri temelinde savunuculuk planlarını geliştirmelerini ve uygulamalarını; belirledikleri hedeflere ulaşmak üzere insan hakları etki analizi yöntemini kullanarak veri toplama, izleme ve değerlendirme çalışmaları yapmalarını desteklemeye yönelik uzmanlığı ve olanakları içermektedir. Sürdürülebilir ağ yapısının geliştirilmesine yönelik Faaliyet I altında tanımlanan çalışmalar bu süreci besleyecektir.
[mantra-multi][mantra-column width=”1/3″]
[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]
[/mantra-column] [mantra-column width=”1/3″]
[/mantra-column] [/mantra-multi]