Ana Sayfa Çevrenin Korunmasında İnsan Hakları Hukukunun Kullanılması

Çevrenin Korunmasında İnsan Hakları Hukukunun Kullanılması

[tdc_zone type=”tdc_content” tdc_css=”eyJhbGwiOnsic2hhZG93LXNpemUiOiIwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==”][vc_row][vc_column width=”2/3″ tdc_css=”eyJhbGwiOnsic2hhZG93LXNpemUiOiIwIiwiYmFja2dyb3VuZC1wb3NpdGlvbiI6ImNlbnRlciBjZW50ZXIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn19″ flex_vert_align=”flex-start”][td_block_text_with_title custom_title=”Proje Hakkında” custom_url=”https://epi-turkiye.net/portal/?p=5″ block_template_id=”” header_color=”#1e73be” tdc_css=”eyJhbGwiOnsicGFkZGluZy10b3AiOiI1IiwicGFkZGluZy1yaWdodCI6IjUiLCJwYWRkaW5nLWJvdHRvbSI6IjUiLCJwYWRkaW5nLWxlZnQiOiIxMCIsInNoYWRvdy1zaXplIjoiMTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn19″]

Projenin ortakları : Kapasite Geliştirme Derneği (KAGED)/İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ)

Proje Finansmanı: Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHA)

Proje Uygulama Dönemi: 1 Mart 2021- 30 Aralık 2023

Türkiye’de çevrenin korunması için insan hakları hukukunun kullanılmasının sağlanması amacını taşıyan bu proje ile insan hakları savunucuları ve çevre savunucuları arasındaki bağın güçlendirilmesi, çevre sorunlarına karşı mücadelede sivil toplumun kapasitesinin geliştirilmesi, insan hakları kuralları ve mekanizmalarının çevre hakları ihlalleri bakımından işletilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

Türkiye’de bir yandan çok güçlü bir çevre hukuku geleneği, öte yandansa çok güçlü bir insan hakları aktivizmi geleneği mevcuttur. Bununla birlikte, bu iki geleneğin bilgi, deneyim ve uzmanlık paylaşımının sınırlı olduğu düşünülmektedir. İnsan hakları hukuku, ulusal ve uluslararası koruma mekanizmalarının çeşitlenip zenginleşmesiyle birçok farklı disiplin gibi çevre hukukuna ilişkin de önemli açılımlar getirmiştir. Gerçekten de çevre hakkı sadece bir üçüncü kuşak hak olarak başta Birleşmiş Milletler mekanizmaları olmak üzere somutlaşmakla kalmamış, farklı hak tiplerinin çevre hakkının hayata geçirilmesindeki rolü nedeniyle yargısal ve yarı-yargısal insan hakları mekanizmalarının kararlarında artan bir şekilde yer almıştır. İfade özgürlüğü, bilgi edinme hakkı, özel hayatın gizliliği, örgütlenme ve toplanma hakkı ve adil yargılanma hakkı BM ve bölgesel insan hakları mekanizmalarında çevre hakkıyla doğrudan ilintili birinci kuşak haklar olarak inceleme konusu olmaktadır. Gerek çevre hukukuna ilişkin gelişmelerin insan hakları hukukuna etkisi, gerekse insan hakları hukukunun çevre hakkını farklı açılardan inceleyen genişleyen kapsamı her iki alanda çalışan hak savunucularını buluşturmayı bir zorunluluk haline getirmiştir.

Bu buluşmanın en önemli bileşenlerinden biri, çevre hukuku alanında çalışan uzman hukukçuların insan hakları mekanizmalarını kullanma konusunda güçlendirilmeleridir. Bu kapasite güçlendirme çalışmasının iki ana eksende gerçekleşeceği belirtilebilir. Bir yandan çevre hukukçularının, çevre hukukuna ilgilendiren insan hakları hukuku gelişmelerine ulaşmalarını kolaylaştıracak yöntemleri geliştirme (esas), bir yandan da özellikle uluslararası insan hakları mekanizmalarının kullanımını güçlendirmek ve desteklemek (usul) projenin temel amacıdır.

Hem çevre hakkının hem de insan haklarının sınırları aşan niteliği düşünüldüğünde, projenin ulusal aktörler kadar uluslararası uzmanlarla ulusal uzmanları bir araya getirmesinin de önemi anlaşılmaktadır. Hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanında Dünyanın en önemli sivil örgütlenmelerinden biri olan Uluslararası Hukukçular Komisyonu ile Türkiye’deki insan hakları örgütlerinin oluşturduğu İnsan Hakları Ortak Platformu’nun ortak deneyiminin bu amacın gerçekleştirmesini kolaylaştıracağı düşünülmektedir.

Proje, bu düşünceyle, Türkiye’deki hukukçuların ve sivil toplumun sağlıklı bir çevre hakkı bakımından insan haklarının uygulanması ve izlemesinin yapılması konusunda tecrübelerini artıracak, sağlıklı bir çevre hakkına ve ilişkili sağlık, su, gıda, siyasi katılım, toplanma, dernek kurma ve ifade özgürlüğü haklarına yönelik ihlallere karşı adalete erişimin sağlanmasına odaklanacaktır. Bu hakların korunmasında hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığına ilişkin mevcut sorunlar göz ardı edilmeyecek, insan hakları ve çevre hakları örgütlerinin savunuculuk ve davalama pratiklerinin uluslararası alanda da yürütülmesi konusunda destek sunulacaktır. Proje ile ulusal ve uluslararası yetkililerin çevrenin korunmasında adalete erişime ilişkin sorunlar ve bu sorunların çözümleri hakkındaki farkındalıklarının artırılması da amaçlanmaktadır.

Projenin hedef kitlesi insan hakları ve/veya çevre alanında çalışan hukukçular ile sivil toplum örgütleridir. Türkiye’nin belirlenen 4 bölgesinde insan hakları ve çevre konusunda adalete erişime ilişkin sorunlar ve sivil toplumun bu alandaki hareket kısıtları hakkında STK’lar, avukatlar, barolar, mağdurlar ve yargı mensupları ile de görüşülerek veri toplama araştırması yapılması, belirlenen sorunlara yönelik olarak geliştirilen çözüm yollarının bu yolları işletecek olan hukukçular ve sivil toplum örgütlerine aktarılmasını sağlamak amacıyla 4 eğitim ve 2 çalıştay düzenlenmesi, ortak başvuruların yapılması ve ulusal ve uluslararası düzeyde davalara destek verilmesi ve savunuculuk faaliyetleri yapılması planlanmaktadır.

[/td_block_text_with_title][/vc_column][vc_column width=”1/3″ vertical_align=”middle”][tdm_block_button button_text=”Proje Faaliyetleri” button_size=”tdm-btn-lg” button_display=”tdm-block-button-full” button_tdicon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-arrow-circle-o-down” button_icon_position=”icon-before” button_open_in_new_window=”yes” content_align_horizontal=”content-horiz-left” tds_button1-background_color=”#1e73be” button_url=”#”][tdm_block_button button_text=”Projenin Beklenen Sonuçları” button_size=”tdm-btn-lg” button_display=”tdm-block-button-full” button_tdicon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-arrow-circle-o-down” button_icon_position=”icon-before” button_open_in_new_window=”yes” content_align_horizontal=”content-horiz-left” tds_button1-background_color=”#dd9933″ button_url=”#”][tdm_block_button button_text=”Proje Haberler” button_size=”tdm-btn-lg” button_display=”tdm-block-button-full” button_tdicon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-arrow-circle-o-down” button_icon_position=”icon-before” button_open_in_new_window=”yes” content_align_horizontal=”content-horiz-left” tds_button1-background_color=”#dd3333″ button_url=”#”][tdm_block_button button_text=”Proje Dokümanları” button_size=”tdm-btn-lg” button_display=”tdm-block-button-full” button_tdicon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-arrow-circle-o-down” button_icon_position=”icon-before” button_open_in_new_window=”yes” content_align_horizontal=”content-horiz-left” tds_button1-background_color=”#3a6d1e” button_url=”#”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]